FRISS! A hagyományos temetés és krematóriumi hamvasztás mellett EZT az újfajta temetkezési módszert akarják bevezetni. Te eltemetnéd így szeretteidet?!


Számos érv szól mellette, amelyek elsősorban környezettudatosak, és érdemes őket mérlegelni.
A hagyományos koporsós temetés és krematóriumi hamvasztás mellett egy újfajta temetkezési módszer van elterjedőben. 


Magyarul folyékony hamvasztásnak lehetne fordítani, angolul Aquamation vagy Alkaline hydrolysis néven fut, és egy lúgos feloldási folyamatot takar. Az eljárás a nyugati országokban, főleg az Egyesült Államokban már általános. Egy ideje háziállatok temetésénél is alkalmazzák a módszert, amelynek legnagyobb előnye a környezetbarát technológia. Európában még nem legális

Kanadában és az USA 15 tagállamában temetnek már emberi testet is folyékony hamvasztással. A vízhamvasztásnak is nevezett eljárást gyengéd és tiszteletteljes temetési formaként reklámozzák, amely minden eddiginél jobban kíméli a környezetet is. A holttest a procedúra során fémdobozba kerül, amit beleengednek a vízzel teli tartályba.Abban finoman kering a magas nyomású, 160°C-os folyadék, amely a benne lévő lúgosító kémiai anyagok miatt lebontja a szöveteket, 4-5 óra alatt. A megmaradó csontokat kiszárítás és porlasztás után urnába helyezik. A folyékony hamvasztás villamosenergia-felhasználása egynegyede a láng alapú hamvasztásnak.
A legzöldebb temetés

Temetkezési szakemberek szerint egy átlagos hamvasztásnál több, mint 100 köbméter földgáz is elfogy, ami egy kisebb lakás átlagos havi gázszükséglete. Az eljárás alatt több fajta környezetet szennyező gáz szabadul fel. A krematóriumok nagyon sok szén-dioxidot termelnek, ami üvegházhatású gáz, így hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Ki mit szól ehhez? Te eltemetnéd így szeretteidet?! 

forrás:Femina