Nagyon meglepő dolgot üzent ma a Magyaroknak a Román miniszterelnök! Ezrek osztották azóta szavait! - Te egyetértesz vele?!


Ezen nagyon sokan meglepődtek, köztük mi is!Viorica Dancila román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

Viorica Dancila úgy vélte, a világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak, és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában.

A miniszterelnök szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak, és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz.


Nyomatékosította:

a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek.

Ezért Románia az 'egység a sokszínűségben' európai elvet vallja, és elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását. Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez.

'A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk'

- fogalmazta meg március 15-i üzenetében Viorica Dancila, Románia miniszterelnöke, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.