323 ezer forintot keres egy átlag magyar, a kormány idei statisztikái szerint! - Ugyan egy lájkal jelezze már az, aki szintén nem ennyit visz haza a hónap végén..!


Egyre jobban, egyre többet keresnek a magyarok...


Idén januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH adataiból.

A 2,1 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 11,5 százalékkal voltak magasabbak a tavaly januárinál. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 310 800 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 323 600 forint volt. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 296 200 forint volt. A családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 206 700 forint volt, az idén megemelt családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 215 200 forintra becsülhető. 


A versenyszférában 13,2 százalékos volt a keresetek emelkedése, amit a nem rendszeres kifizetések 19,8 százalékos növekedése is segített. A költségvetési szektorban 15,3 százalékkal emelkedett az átlagkereset, amiben az egyszeri jutalmak 53,4 százalékos növekedése csak az egy évvel korábbi alacsony bázis miatt tűnt kiugrónak. Elemzők szerint a minimálbérek emelése és a szakemberhiány követeztében a várakozásokat meghaladták a januári béremelkedésről kiadott adatok. A növekedési üteme a második negyedévtől valamelyest lanyhulhat ugyan, de az év egészében alig marad el a tavalyi év dinamikájától, amikor a keresetek 12,9 százalékos emelkedése és a 2,4 százalékos infláció 10,3 százalékos reálkereset-emelkedést eredményezett.

Nagyon kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre. Ti egyetértetek ezekkel a számokkal? Ugyan egy lájkal jelezze már az, aki szerint nem tudnak fent jól számolni..!
atv.hu/MTI