Tegnap meghalt nagymamám a kórházban. Nemtudta feldolgozni, hogy a kis unokáinak egy ilyen országban kell majd élnie. Ezek voltak utolsó szavai: - Könyörgöm oszd meg, ha te is megértetted szavait!

(A mamám otthon, a kórházba kerülése előtt)

Édes drága nagymamám 83 éves volt. Világ életében dolgos, tisztességes asszony. Határozott elképzelései voltak az életről, családról, munkáról. Sajnos az utóbbi időben az előrehaladott kora miatt több időskori betegség is gyötörte.


 Egész életében közel állt a politikához, mint politikai aktivista. Emellett titkárnő volt a parlamentben a 60-70 és 80-as években. Mint nagyon sokakat Őt is megrázta a mostani kormány ismételten elsöprő (Ő szerinte is igazságtalan) győzelme. A Debreceni (Kenézy Gyula) kórházban volt fekvőbeteg az utóbbi 1 hónapban. Tegnap előtt, mielőtt örökre elment ezek voltak hozzám utolsó szavai: 
"Kisfiam, a szívem szakadt meg attól, ami most a magyarsággal történt. Ugyan én már nem leszek itt sokáig melletted, de titeket és a gyermekeidet óvva azt mondom, hogy álljatok ki magatokért, gyermekeitekért és HAZÁTOKÉRT. Én is ezt tettem egész életemben. És titeket is erre neveltelek. Emlékezzetek szavaimra: Sose adjátok fel. A ború után mindig a derű jön. Történjék bármi, a hazátokat el ne hagyjátok, hisz ez a TI földetek, nem számít milyen zsarnok is ül épp a trónon. A tisztesség, emberség és szerettet mindig győzedelmeskedni fog." -szólt hozzám mama elcsukló hangom.


Ez volt két napja. Tegnap, mikor ismételten bementem hozzá, már eltávozott szegény. Úgy hiszem szavai nem csak rám és családomra lehetnek igazak, ezért mertem megosztani veletek is. Nyugodj Békében Erzsi mama! Örökre emlékezni fogunk rád, és mindarra, ahogy nevelték minket! 
Könyörgöm oszd meg, ha igaz emberként és magyarként te is megértetted szavait! 
Köszönettel,
Szaniszló Gábor