Egy magyar anyuka kétségbeesett üzenete: Kedves szülök, mindenki! Hozzátok szólok! EZÉRT NE szárítsátok a szobátokban a ruhákat, tanuljatok az én hibámból! Könyörgöm osszátok, életek múlhatnak rajta!


A következő nagyon tanulságos történetet és egyben felhívást, egy magyar anyuka, Kozák Tímea írta és küldte el többek között hozzánk is. Szavait változtatás nélkül közöljük, érdemes nagyon komolyan venni: 


Kedves mindenki, elsőre nem is gondolnátok, miért olyan hihetetlenül veszélyes az, ha a szobában szárítod meg a kiteregetett ruháidat! Butaságnak hangzik először, de tényleg veszélyes. Sajnos én és a 8 éves kislányom is megtapasztaltuk ezt...

Főleg télen, de általában esős időben ugye mindenki bent tereget a házban/lakásban. Ezzel nincs is baj, azzal azonban igen, ha valaki abban a szobában teszi, ahol sokat tartózkodik. Ő vagy akár a családtagjai

Alapos utánajárás és vizsgálatok után sajnos bátran jelenthetem ki, hogy a 8 éves kis Melindám  tüdőrákja a szobában szárított ruhák miatt alakult ki, hiszen rengeteg pára csapódott le a szobában, amitől a lakásban elszaporodtak a penészgomba-spórák.

Minderre akkor derült fény, amikor a kislányom súlyos tüdőbetegségét, és a légzési problémáit diagnosztizálták. A kislányom mellett nekem is kialakult akkut légzési problémám. Megpróbáltam utólag megszabadulni a spóráktól, de már késő volt..

Azonban miután megszabadítottuk a lakást az egészségtelen gombaspóráktól, kezdtem érezni a javulást. Már nem köhögött annyira a kislányom, és enyhültek a tünetei. Mára hálaistennek jelentősen jobban van, de még hosszú az út a felépüléséig.. 

Kérlek titeket figyeljetek TI IS ERRE! Ugyan most nyáron talán nem annyira kritikus a helyzet, hisz nyitva vannak az ajtók-ablakok, de ősszel és télen szinte mindenki bent tereget. Természetesen nem mindenki egyformán hajlamos erre, de nem csak mi voltunk azok akik a gombaspóráktól lebetegedtek. Én éveken át nem figyeltem erre és nagyon bánom, de megtanultam a leckét..

Szakemberek szerint is nagyon egészségtelen, ha bent szárítjuk a ruhákat. Főleg, ha radiátorra tesszük a vizes ruhákat, akár 30 százalékkal is megnövelhetjük a lakóterület páratartamát, és így tökéletes közeget biztosítunk a gombák szaporodásához.

“A sok kimosott ruha, majdnem két liter vizet tartalmaz. A legtöbben immunisak egy ideig a gombás fertőzésre, azonban nagyobb veszélyeztetettségnek vannak kitéve az asztmás betegek, azok akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, és a daganatos betegek. Ez az állapot akár visszafordíthatatlan tüdőkárosodást is okozhat. Jó meg kell fontolni, hogy hol szárítjuk a ruhákat, mindenképp részesítsük előnyben az udvart, teraszt."

Kérlek osszátok ezt meg, segítő szándékkal született meg eme írásom, remélem sokaknak tudtam segíteni! Hálásan köszönöm!
Kozák Tímea