Nagyon rossz hírünk van: Még több pénzt hagyunk ott a boltokban! Drágult a tojás, a vaj és még sok más! Mutatjuk a részleteket: - Ugyan ossza már meg, aki nem ért egyet az ilyen fokú drágulással!


Hosszabb idő után nőtt nagyobbat az infláció Magyarországon: mutatjuk, mik drágultak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a következő adatokat adta ki közleményében:

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek.

Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek 2017 azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt a márciusi 2,5 százalék után.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az élelmiszereknél 4,2 százalékos volt az átlagos drágulás.

Tehát a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

Az élelmiszerek ára az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal emelkedett.
Amik drágultak:
A legjobban a tojás, 20,5 százalékkal
A száraztészta 12,4 -kal
A vaj, vajkrém 11,8 %- kal
A tejtermékek 7,6 %-kal
A liszt 7,0 %-kal.

A cukor viszont 18,7 százalékkal olcsóbb lett.

A szeszes italok és dohányáruk ára átlagosan 6,3 százalékkal nőtt, a két termékcsoportot a KSH egyben számolja.

Az egyéb cikkekért – gyógyszerekért, üzemanyagokért, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos termékekért, valamint a kulturális cikkekért – 1,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a jármű-üzemanyagokért 2,1 százalékkal többet, noha márciusban még 2,0 százalékkal olcsóbban lehetett kapni, mint egy éve.

A ruházkodási cikkek és a háztartási energia egyaránt 1,3 százalékkal drágult, utóbbin belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,9 százalékkal nőtt, az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett, bár a belföldi üdülés 8,4 százalékkal többe kerül.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni tavaly áprilishoz viszonyítva, ezen belül a számítógépek és telefonok ára 3,6 százalékkal, a használt autóké 9,9 százalékkal csökkent.

Márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,7 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 3,9, a gyümölcs-és zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, míg a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került áprilisban.