Szülők! Ezért NEM sza­bad egy új­szü­löt­tet 30 perc­nél to­vább au­tóz­tatni! Sajnos sokan nem tudják, ezért potenciálisan veszélyeztetik gyermekik életet. Adjátok tovább, életeket menthet!


Ezt SOKAN NEM tudják! Brit ku­ta­tók sze­rint a kis­ba­bát akár a ful­la­dás ve­szé­lye is fe­nye­get­heti, ha hosszabb ideig az au­tós­ülés­ben ül. Épp ezért a leg­jobb, ha fél órá­nál to­vább sosem tart az autós uta­zás.


A brit Bristol Egyetem kutatói szerint az újszülöttek nyakizmai nem elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzák a fej előrebukását, amikor az autó mozgásban van. Ez, és az autó rezgése együtt könnyen fulladásveszélynek teheti ki őket.

A kutatás során olyan szimulátorokat használtak, amelyek az autóban levő, menetiránynak háttal elhelyezett gyereküléseket szimulálták. A kutatásban részt vevő babáknak a vizsgálat előtt, a mozdulatlan ülésben, illetve az autó rezgésének kitéve is megmérték a pulzusát és a véroxigén-szintjét. Azt vették észre, hogy az ülésben töltött egy óra után a babák véroxigén-szintje leesett, míg a pulzusuk megemelkedett, ez pedig a testet érő stressz jele.


A gyerekülések gyártói szerint a baba két órát lehet egyszerre az ülésben, de a kutatók most úgy vélik, a maximális időtartam fél óra. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy ilyenkor ki kell venni a babát az ülésből, és úgy vezetni tovább – ez szigorúan tilos és életveszélyes, amíg a kicsi az autóban van, addig a gyermekülésben kell ülnie! Azt is ajánlják, hogy a kocsiban ülők közül valaki figyelje a kisbaba légzését, és persze amennyire csak lehet, kerüljük el a hosszú autóutakat az újszülöttel. Kedves szülők, mindenki! Adjátok tovább, életeket menthet!