Döbbenet! Ennek az albínó kisfiúnak a karjait eladta a saját apja közel 13 millió forintért. Az indok és ami mögötte van elképzelhetetlen. Nem bírtuk ki könnyek nélkül..


Bár Európában még régóta nincs, a fejlődő országokban még ma is bevett szokás a boszorkányüldözés. Legtöbbször idős asszonyokat vádolnak meg azzal, hogy rontást küldtek a falura.
Indiában néhány nappal ezelőtt lefejeztek egy 63 éves asszonyt – írta meg a BBC. Purni Orang-ot boszorkánysággal vádolták, őt hibáztatták a települést sújtó betegségért. A rendőrség 16 embert vett őrizetbe, akiknek közük van az asszony meggyilkolásához, köztük 9 nőt.


A letartóztatások után a falubeliek egy csoportja tiltakozást szervezett a rendőrség előtt.
„Purni boszorkány volt, gonosz varázslatokkal sújtotta az ellenségeit, vagyis indokolt volt a meggyilkolása” – mondta az egyik lakos.
A helyi rendvédelmi szervek szerint az elmúlt hat évben a környéken 90 embert, többségében nőket fejeztek le, égettek el élve vagy szúrták agyon hasonló vádak miatt.

Egy indiai sportolót, Debjani Borát korábban azzal vádolták meg, hogy halottakat tud feltámasztani, ezért a helyiek eszméletlenre verték.
Napjainkban is létezik
A legtöbbnek azt hiszik, hogy a boszorkányüldözés az 1600-as években élte a virágkorát, majd a 18. századra lecsengett, valójában viszont napjainkban is problémát jelent – írja a New York Times.
Az ENSZ becslései szerint Afrikában, Latin-Amerikában és a Csendes-óceán egyes térségeiben minden évben ezreket ölnek meg boszorkányság vádja miatt, és milliókat vernek meg és száműznek ugyanezen okból.

A boszorkánynak hitt emberek elleni támadások a fejlődő országokban a leggyakoriabbak, ahol bűnbakot keresnek a szegénység miatt. Néhány közösségben boszorkányvadász férfiakat is alkalmaznak, amely egy magas presztízsű „munka”.
A vádlottak között ötször több a nő, „bűneik” miatt gyakran meg is erőszakolják őket.
Afrikában különösen komolyan veszik a boszorkányságot, és erősen hisznek a fekete mágiában. Szváziföldön 2013-ban megszabták, hogy milyen magasra repülhetnek a boszorkányok.
Az új „légiközlekedési törvény” értelmében senki nem repülhet a seprűjével 150 méternél magasabbra, különben veszélyezteti a repülőgépek biztonságos közlekedését.
Tanzániában 2014-ben több, mint hétszáz „boszorkányt” öltek meg. A helyiek bármely tragikus esemény után, például ha valakit megöl egy vadállat, vagy betegség végez egy gyermekkel, bűnbakot keresnek, jellemzően egy idős asszonyt.
Veszélyben az albínók
Az országban az albínók sincsenek biztonságban. Egy hiedelem szerint az albínó emberek szervei gyógyító erővel bírnak, ráadásul szerencsét és gazdagságot is hoznak. Ezért úgy vadásszák őket, mint máshol az állatokat.


Nem csak megcsonkítják, de csontjaikért meg is ölik az albínókat, melyet 5000 dollárért árulnak. Egy „komplett” gyerek 75 ezer dollárt ér.
A globalizáció nem csak a fejlődést segíti elő, de a fekete mágia előretörését is. A tömeges migráció miatt már nem csak a fejlődő országokra korlátozódnak ezek a babonák. Tavaly januárban New Yorkban letartóztattak egy férfit, mert halálra verte a barátnőjét és annak lányát egy kalapáccsal, mivel a férfi szerint a nők boszorkányok voltak, akik voodoo varázslatokat hajtottak végre rajta. A voodoo hit egyébként egész Amerikában egyre népszerűbb.
Boszorkányság és gyermekbántalmazás
„Kezd nemzetközivé válni a helyzet, az erőszak folyamatosan terjed a világban” – hívta fel rá a figyelmet már 2009-ben Jeff Crisp, az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának vezetője. Egy 2010-es tanulmány szerint pedig egyértelmű összefüggés van Afrikában a gyermekbántalmazás és az erőszak, illetve a boszorkánysággal való vádak között.

Nigéria egyik legnépszerűbb prédikátora szerint, hogy ha egy két éven aluli gyermek „éjszaka sír, és gyakran lázas, akkor a sátánt szolgálja.”

Az ENSZ becslési alapján 25 és 50 ezer közötti azoknak a gyermekeknek a száma, akiket hasonló babonák miatt egyszerűen az utcára tettek a szüleik.
Különösen Közép-Afrikában és a diaszpórában élő közösségben elterjedtek azok a templomok, ahol önjelölt lelkészek lépnek fel a varázslás és a démoni megszállás ellen. Gyakran azt állítják, hogy kifejezetten a rontások levételére „szakosodtak”, természetesen pénzt kérnek a szolgáltatásaikért.
A nyugati evangelizációs törekvések megpróbálják felszámolni ezeket a gyülekezeteket, de nem mindenhol nyitottak a keresztény tanokra.

Szaúd-Arábiában viszonylag újnak számít a boszorkányellenes hullám. A szaúdi vallási rendőrség 2009-ben állított fel egy boszorkányüldöző egységet, amely 2012-ben 215 embert tartóztatott le. Egyesek szerint a boszorkányüldözés iránti hirtelen érdeklődés hátterében az áll, hogy
a királyi család igyekszik megnyugtatni a vallási inkvizítorokat, és „lekötik” őket ezzel az új feladattal.
A legtöbb támadás mögött babonás hiedelmek állnak, de a modern boszorkányvadászatnak sokkal gyakorlatiasabb okai is lehetnek, mint a spirituális megtisztítás. Indonéziában főként az egyedülálló nőket veszik célba, akiket sem a családjuk, sem a közösség nem véd meg. Koholt vádakkal száműzik őket, majd lefoglalják a lakásukat és minden vagyonukat.
Ezer nő
Magyarországon 1756-ban volt utoljára boszorkányégetés, melyet Mária Terézia tiltott be. Addig viszont közel ezer nőt öltek meg varázslás vádja miatt. Bár sokkal ritkábban, de férfiakat is perbe fogtak, egyes esetekben így távolították el a politikai ellenfeleket.