Lemértük az elsős kislányunk hátizsákjának a súlyát. Elképedtünk! A tanárok szerint EZ teljesen normális. Kérdem én kedves szülők, ti mit gondoltok erről?!Lemértük, 4,9 kilogramm a súlya egy átlagos elsős iskolatáskának, ami a szakorvos szerint nehéz a gyerekeknek. De nem emiatt szenved egyre több iskolás mozgásszervi rendellenességben.


Tételezzük fel, hogy a gyerek 25 kilós első osztályosan, a táska súlya az ő súlyának az egy ötöde, tehát ha egy felnőtt 100 kg-s férfi példáját vesszük, ez olyan, mintha egy 20 kilós táskát kéne cipeljen.Ugye, hogy nagyon nehéz?!!

Sok elsős helyett a szülők viszik a hátizsákot. Olykor nehéz eldönteni, vajon a gyerek vagy az iskolatáska a nehezebb. Lehet-e egészségkárosító hatása a súlyos hátitáskáknak?

Egy átlagos elsős iskolatáska könyvekkel, füzetekkel, tolltartóval és tornafelszereléssel 4,9 kilogramm. Gál Melinda mozgásszervi rehabilitációs szakorvos szerint pontosan nem lehet meghatározni, mekkora súly cipelése tekinthető még egészségesnek egy 6-7 éves gyerek számára. – Ebben a korban a csontozat még nem érett, jobbára porcokból tevődik össze a vázrendszer, így minden, ami túlterheli a gyereket, a csontosodási folyamat kárára hat – fogalmazott. A doktornő szerint valóban nehezek az iskolatáskák, de más tényezők játszanak szerepet abban, hogy egyre több a mozgásszervi rendellenességben szenvedő gyerek.

Az orvos elmondta, az egészséges fejlődés függ a genetikától, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbeviteltől és a testmozgástól, amit egyre ritkábban végeznek a gyerekek. – Elfelejtődött a sok szabadtéri játék, inkább mindenki a számítógép előtt ül, ami az izomzat megrövidüléséhez, az izomegyensúly megbomlásához vezet, és testtartási rendellenességeket von maga után – közölte. Véleménye szerint a nehéz iskolatáskák megfelelő izomzat esetén nem okozhatnak problémát. – Ha egy izomzat erős, át tudja venni a terhet, és nem csak azon a szegény gerincoszlopon, bokán, térden és csípőn nyugszik minden súly – mondta.


Kádas Éva gyógytornász, az Anna fürdő gyógyászati vezetője hozzátette: hogy elkerülhesse a gyerek az esetleges károsodásokat, megfelelő táskát kell választani. – Nemcsak a súly a fontos, hanem az is, hogy milyen módon viszi azt a súlyt a gyermek – fogalmazott. Nézete szerint a hátizsák kiválasztásakor lényeges, hogy ne a divat legyen a fő szempont: könnyű és merev falú, gerincgörbületek számára formált hátú iskolatáskát érdemes választani, amely megtámaszkodik a gerincen. – Bár drágábbak az ilyen táskák, évekre válasszunk, ne egy divatszezonra – javasolta.

A gyógyászati vezető a pedagógusok felelősségét is hangsúlyozta. Véleménye szerint fontos, hogy a mindennapos testnevelésórákon jusson idő a gerincbarát mozgásokra, és hogy egyéb órákon is figyeljenek a tanítók a gyerekek testtartására. Kádas Éva szerint nem elég rászólni a gyerekre, hogy húzza ki magát, el kell mondani neki az okokat is, hogy a felszólítás tudatos rutinná fejlődhessen.

– Úgy gondolom, a mindennapos iskolai életben rendszeresen kis időket fordítva kell a helyes mozgásanyagot tanítani, hangsúlyozni a törzs és medence körüli izmok erősítését, nyújtását. Meg kell tanítani a helyes ülést, állást, a helyes teherviselést, vezetni kell a gyerekeket a jó irányba úgy, hogy közben meg is indokoljuk, mit miért teszünk – fogalmazott.