NEM lehet megélni 41.850 ft-ból! De a rokkant anyukámtól még ezt is megvonták! A magyarázattól felment bennem a pumpa! Nem segítségkérés okából íródtak ezek a sorok, csak egyszerűen szeretném ha eljutna egy-két illetékeshez! Csupán annyit kérnék, ossza meg akit szintén felháborít!


Sziasztok, azért írok, mert ez nem maradhat kimondatlan, és szeretném ha minél többen tudnátok erről. Nem is olyan rég, a rokkant anyukámtól megvonta a kormány azt a maradék kis rokkant nyugdíját is. A magyarázattól felment bennem a pumpa..!


Édesanyám rokkantnyugdíjas. Az állapota „C2” kategóriás, az egészségi állapota 31% a megállapítás szerint. Sajnos a múltban volt egy autóbalesete, a gerince sérült. Nehezére esik a hosszú ülés, állás, az állapotán javítani sajnos nem lehet. Égészen véletlenül pont 31%-ot kapott, 30%-tól már a „D” kategóriába lenne sorolható. Igaz összegben „csupán” 5.000 Ft a különbség, de felháborítónak tartom a döntést. Egész életében dolgozott, sajnos mindenhol minimálbérért, hol itt, hol ott, az utóbbi tíz évben több helyen, ezért a minimálbér 45%-a jár neki, ami forintosítva: 41.850 Ft.

Anyu egyedül él és abban a „szerencsés” helyzetben van, hogy nem albérletben kell élnie, hanem saját otthonnal rendelkezik. Szóval anyunak, aki dolgozni képtelen, de magát ellátni még igen – igen... én vásárolok be neki minden nap, segítek a fürdésben, mert csak zuhanyozni tud, de a fájdalmai miatt az állás nem megy neki néhány percnél tovább, én takarítok nála, mert azon kívül, amit megtud maga körül csinálni, teszem azt evés után elpakolni, beágyazni, ahol a papok táncolnak felseperni, egy komolyabb nagytakarításra képtelen, a teregetéshez is segítség kell neki – ennyiből kellene megélnie. HOGYAN?! Kérdem én, azoktól, akik ezeket a döntéseket meghozzák, akik kiszámolják, hogy egy olyan nő, aki önhibáján kívül balesetet szenved, mennyi jár VEZESSÉK LE NEKEM TÉTELESEN HOGYAN LEHET EKKORA ÖSSZEGBŐL MEGÉLNI?! Mert nekünk nem sikerül, pedig mint a lánya mindenben támogatom, még is az eltelt egy évben kisebb nagyobb tartozásokat halmoztunk fel. Egyelőre azt sem tudom a tüzelőt miből fogjuk megvásárolni! Igyekszem csak a szilárd tényekre támaszkodni és olyan luxuscikkeket nem felszámolni, mint a szappan, a mosószer, a ruházat és egyéb nyalánkságok:

Villany: 3.500 Ft, Gáz: 4.500 Ft, Hideg víz: 1.500 Ft Meleg víz: 2.000 Ft Telefon, internet, tv: 5.500 Ft (IGEN VAN INTERNET!, és nem, nem luxuscikk, mert külön lebontva 1.500 Ft, viszont a nap nagy részében fekvő édesanyámnak ez a kikapcsolódás, a kapcsolattartás, az ÉLET. Mivel járni egyedül nem tud, csak ha hozzuk visszük – mivel dolgozom ez csak hétvégén lehetséges – így beszél az ismerőseivel napi szinten.) Gyógyszerek: 18.500 Ft minden egyes hónapban. 

Ez 35.500 Ft. 
Ebben nincs benne a benzinköltség, mivel havonta kétszer orvoshoz kell hordanom, ami oda-vissza 600 kilométer. Nincs benne a „hálapénz”, amit ha azt akarom, hogy kiírják a gyógyszert ami a fájdalmait csökkenti, ki kell fizetnem. TUDOM! Most az „okosok” azt mondják nem kell. DE! KELL! Undorító, de sajnos ez van! Aki beteg az tudja miről beszélek. Megpróbáltuk, hogy nem adunk, a következő alkalommal JAVULÁST! állapított meg a kedves doktornő, le is akarta állítani az egyik gyógyszerről, de nélküle édesanyámnak folyamatos fájdalmai vannak. A konzultációkra pedig folyamatosan szükség van, ugyanis az állapota ellenőrzést igényel, bármikor rosszabbodhat. 

Nincs benne az étel és semmiféle háztartási eszköz sem. 

Én dolgozom. A párommal egy garzonban élünk, albérletben. Anyu otthona 39 nm. Ha szeretnénk sem tudnánk hozzá költözni, mivel egy szobája van, nem férnénk el. Drágább albérletet, hogy ő költözhessen hozzánk, nem tudunk megfizetni. Édesanyám még csak 46 éves. 22 évesen ott tartok, hogy dolgozom, levelezőn tanulok és megpróbálok helytállni mindenben, hogy a segítségére legyek. 

Nem, nem segítségkérés okából íródtak ezek a sorok. Csak egyszerűen szeretném ha eljutna egy-két illetékeshez. Bár észbe kapni biztosan nem fognak, de lássák, hogy emberi életeket tesznek tönkre és vesznek el!!! Édesanyám egyedül ellátni magát hiába képes, valójában képtelen én pedig tömöm a párommal a „lyukakat” ez által a mi előrelépésünk is lehetetlen a közeljövőben. 


Tehát mint az már oly sokszor bebizonyosodott 2018-ban NEM LEHET MEGÉLNI 41.850 FT-BÓL MÉG SAJÁT OTTHONBAN SEM!!! Remélem egyszer neked, aki ezeket az összegeket kiszabtad is ekkora összegből kell gazdálkodnod és akkor megtudod milyen az, amikor kenyeret veszel a boltban, de felvágottat már nem, mert nem telik rá!!! Nem segítségkérés okából íródtak ezek a sorok, csak egyszerűen szeretném ha eljutna egy-két illetékeshez! Csupán annyit kérnék, ossza meg akit szintén felháborít! Köszönet annak, aki elolvasta. 
Sebestyén Renáta