A hideg időnek köszönhetően inváziószerűen rajzanak hamarosan a harlekinkaticák! Ilyen veszélyei vannak és ÍGY védekezhetsz hatásosan ellenük! - Kérjük oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson!


Az utolsó langyos őszi napokat kihasználva a harlekinkaticák védett, téli menedéket keresnek. Szeretik meghúzni magukat épületek, autók és lakások rejtett zugaiban vagy az ablak réseiben.


A harlekinkatica az emberre is veszélyes lehet, egyeseknél a testükben található vegyület allergiás reakciókat válthat ki. FONTOS! A gyilkoskatica meglepő módon nagyot tud harapni! Ennek következtében a bőrön pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzimnek köszönhetően. Mindezek mellett ezek a betolakodó rovarok szinte minden összepiszkítanak. A testükből távozó sárgás nedv leginkább a műanyag nyílászárókon szembetűnő, ezeket eltávolítani szinte lehetetlen.

Sajnos a rovarirtó szerek nem igazán hatnak rájuk, mert a harlekinkaticák sokkal ellenállóbbak, mint más fajok. Leghatásosabb ellenük a porszívó, így nem kell bajlódnunk a tetemek eltakarításával. Ne szedd össze a katicákat kézzel! Ha összenyomódnak, sárgás nyomot hagynak a falon. A védekezést nagyban megnehezíti, hogy azok a vegyszerek, amik biztosan elpusztítanák, megölnek más rovarokat is, köztük az őshonos katicát.


Begyűjtésük és semlegesítésük már csak azért is fontos, mert így megakadályozzunk az adott egyedek következő évi szaporulatát!

A harlekinkaticák tömeges rajzása akkor ér véget, amikor igazán hidegre fordul az idő. A tartós fagyok idejére mindegyik katicának telelőhelyet kell találnia, amelyiknek nem sikerül, nem éli túl a telet. Kérjük oszd meg ezt az információt, hogy minél több emberhez eljusson!