FRISS! Ők azok a hősök akik elkapták a füredi borászt halálra verő romákat! A rendőrség igyekezett elkenni az esetet! Mutatjuk a felháborító részleteket: - Kérjük oszd meg, ha szerinted is helyesen cselekedtek!


Veszprém Megyei Főügyészség a letartóztatását indítványozta annak a 29 és 34 éves Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei illetőségű férfinak, akik szeptember 8-án a hajnali órákban Badacsonyban egy férfit úgy bántalmaztak, hogy életét vesztette, a bíróság a kérelemnek helyt adott – olvasható a Főügyészség közleményében.


Kiderült, a badacsonyi szüreti fesztivál idején az olaszliszkai és a veszprémi lincselésekhez hasonló jelenet játszódott le, a felfegyverkezve érkező kigyúrt cigányok egy fiatal füredi borászt vertek halálra, aki szóvá tette, hogy a sétálótéren akarnak parkolni autójukkal. A mentők érthetetlenül lassan érkeztek a helyszínre, a rendőrség hétvégén a kegyeletsértés határát súroló közleményben igyekezett elkenni a történteket.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást, amelynek adatai alapján az elkövetők megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy ittas állapotban Badacsony egyik központi parkolójában egy közlekedési konfliktus miatt kialakult vita során több alkalommal testszerte megütötték és megrúgták a sértett férfit, aki a földre kerülve eszméletét vesztette. Életét a helyszínre érkező orvosi segítség sem tudta megmenteni – olvasható a Főügyészség közleményében. A nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adott, és végzésében megállapította, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén a szökésüktől és a bizonyítás megnehezítésétől kellene tartani.

A TV2 hírműsora, a Tények korábban idézte az egyik szemtanút, aki szerint a szabolcsi romák Badacsony központi részén autójukkal a tilos jelzés ellenére akartak behajtani egy sétálóknak fenntartott körzetbe, ezt szóvá tette Havasi Csaba balatonfüredi borász és társasága. A későbbi beszámolókból derült ki, hogy az eleve felfegyverkezve érkező, kigyúrt cigányok erre verekedést provokáltak, a fiatal borászt leütötték és már védekezésre képtelen állapotban a földön is tovább ütötték-rúgták.

Egy arra járó orvos és egy ápoló próbálta újraéleszteni az áldozatot, de ez sem nekik, sem pedig a helyiek szerint érthetetlenül későn kiérkező tapolcai mentőknek nem sikerült. Az elmenekülni próbáló lincselőket egy biztonsági őr tartóztatta fel, aki paprikasprayt fújt az autójukba, aminek következtében a támadók az árokba hajtottak, itt végül elfogták őket a rendőrök. A barátai által szelíd, segítőkész, barátságos emberként ismert Havasi Csabára vasárnap a támadás helyszínén.
Az áldozat édesanyja is megszólalt

Kétségbeesett rokonok, barátok és ismerősök százai gyászolják azt a 37 éves borászt.

A kisfiam sosem volt verekedős, mindenki szerette, kedves, jó humorú fiú volt. Aznap este is csak egy külföldről hazautazott barátjukkal találkoztak, már jöttek volna értük, hazafelé indultak, azért voltak a parkolóban – zokogott az édesanya. – Senkinek, még a legszörnyűbb ellenségemnek sem kívánom azt, amit most átélünk – tette hozzá elcsukló hangon a gyászoló asszony.
Első képek a “badacsonyi” gyilkosokról

Elrendelte a nyomozási bíró a Veszprém Megyei Főügyészség indítványára a két elkövető letartóztatását. A bíróság egyetértett az ügyész indítványával, miszerint mindkét gyanúsítottnál fennáll a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye, közölte Pados Zita főügyészségi ügyész hétfőn a Badacsonyban történtekről.2-8 év – ennyit ér egy magyar élete

Pados Zita ügyész a Veol.hu kérdésére a gyanúsítottak kapcsán arról is beszélt, hogy az ügyészi indítványban lévő halált okozó testi sértés bűntett büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, mely a minősítéssel megváltozhat.

Benne volt a levegőben
– Mélyen megrázott mindenkit, különösen minket, borászokat, szőlészeket, ami a szőlész fiatalemberrel történt, jegyezte meg Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. Hozzáfűzte, a tragédiának sajnos volt előzménye, benne volt a levegőben, remélhetőleg a történtek ráirányítják a figyelmet a változtatásra Badacsonyban, különös tekintettel a központban levő kínálatra, környezetre. Úgy mondta, a nyár nem telt el eseménytelenül, a hétvégi éjszakákon rendszeresek voltak a verekedések.
A LEGMAGASABB PC-FOKOZATRA KAPCSOLAT A RENDŐRSÉG, AZ ÁLDOZAT EMLÉKÉT IS MEGSÉRTETTÉK

Habár a Főügyészség fenti közleményéből is egyértelmű, amit a helyiek számos nyilatkozatban is megerősítettek, hogy az ittas, kigyúrt, szabolcsi cigányok eleve balhét keresni mentek a badacsonyi szüreti napokra, ahol a viselkedésüket számon kérő fiatal füredi borászt a Szögi Lajos tanár halálát okozó olaszliszkai és a Marian Cozma kézilabdázó életét követelő veszprémi gaztetthez hasonlóan agyonverték a helyszínen, az ORFK által kiadott kurta rendőrségi közlemény igyekezett az esetet elmismásolni és félremagyarázni:

2018. szeptember 8-ára virradó éjszaka Badacsonyban két társaság tagjai között szóváltás alakult ki, majd dulakodni kezdtek, melynek során egy személy életét vesztette. Az ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az eset kapcsán a rendőrök két főt állítottak elő. írta a Police.hu. 


A PestiSrácok.hu Samu Attilát, a Belügyminisztérium szóvivőjét kérdezte meg, milyen szempontok alapján használta az ORFK az áldozatot is hibáztató “dulakodott” kifejezést, amikor a Veszprém megyei Főügyészség előzetes letartóztatást kérő indítványa egészen másként festette le az esetet, illetve, hogy az egész hazai médiát megtévesztő híradásban szerepet játszott-e az elkövetők származása.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrök milyen erőkkel képviseltették magukat a szüreti napokon és miért nem sikerült megfékezniük a gyilkos támadókat. Tekintettel arra, hogy a szóvivő az elmúlt években portáluk egyetlen kérdésére sem felelt, ezúttal sem fűzünk sok reményt a kérdéseink megválaszolásához.

Mindeközben a közösségi portálon szólalt meg az egyik biztonsági őr, és leírta, hogy sajnos a tragédiát már nem tudták megakadályozni, öten voltak a biztonságiak és kettő kopaszra nyírt cigányt sikerült lefogniuk, majd átadniuk a rendőröknek. 
Ők voltak a hősök, akik a hétvégi lincselés után fékezték meg a gyilkos állatokat és adták át őket a rendőröknek.