Botrány! Egy borsodi kórház belépőt kért a szülőszobába érkezőktől, mert azok romák voltak. "Nem lehettünk ott, amikor szült a kislányunk" - nyilatkozta sírva a keresztanya. Mégis milyen országban élünk?!


Botrány és felháborító lehúzás! Mit találnak még ki, amiért fizetni kell?


Egy Borsod megyei kórház 3000 forintot kért a szülőszobába belépő kisebbségi hozzátartozóktól, mondván: fedezniük kell a védőruha árát. Az Európai Roma Jogok Központja szerint az eljárás jogsértő, és a bíróság első fokon nekik adott igazat: 5 millió forint közérdekű bírságra ítélték a kórházat, és eltiltották attól a gyakorlattól, hogy a védőöltözetet bárkinek is pénzért biztosítsa.

A civil szervezet szerint a kórház egyik alapítványának kellett szülőszobai belépőt fizetni, így a szegényebbek kísérői nem lehettek ott a szüléskor, ezzel pedig sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk. A védőruha használata kötelező a szülőszobában, anélkül nem mehetnek be a kísérők. 


Muhi Erika, az alapítvány megbízott ügyvédje az RTL Híradónak azt mondta: az egészségügyi törvény szerint a szülő nőnek joga van ahhoz, hogy a szülésnél mellette legyen egy általa választott kísérő, bárki is legyen az.