MEGSZAVAZTÁK! BRUTÁLIS: minden hétvégén berendelhetik a dolgozókat! Mutatjuk a meghökkentő részleteket: - Kérjük egy megosztással jelezze, aki szintén felháborítónak tartja ezt a törvényt!


Brutálisan megemelné az elrendelhető túlórák számát két kormánypárti képviselő, Kósa Lajos (54) és Szathmáry Kristóf (43) törvényjavaslata, amelyet ha a parlament hamarosan elfogad, akkor a munkáltatók lényegében tetszés szerint rendelhetnének el túlmunkákat.


Jelenleg 250 óra túlmunkát lehet egy évben elrendelni, a két fideszes képviselő ezt 400 órára, vagyis 50 munkanapra emelné fel,írja a blikk.hu

A közlemény szerint a Fidesz ezzel az egyéni képviselői indítvánnyal akarja módosítani a munka törvénykönyvét, ugyanis Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos – mindketten fideszes országgyűlési képviselők – nyújtotta be azt a törvénymódosító indítványt, amelynek az elfogadása esetén három évre emelkedik a munkaidőkeret elszámolása, azaz a munkáltatóknak 3 éves időszakon belül kell elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal. 

Kordás László az érdekképviselet elnöke elmondta, hogy a javaslat ezen felül a túlórák számát is emelné, ugyanis jelenleg egy dolgozó legfeljebb 250 óra túlmunkára kötelezhető, a fideszes képviselők javaslata azonban a túlmunkák felső határát már 400 órában állapítaná meg. 


A szakszervezet szerint ha az Országgyűlés elfogadná ezt a javaslatot az egyet jelentene azzal, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára, a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottaknál pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek. Ez a MaSzSz szerint oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétig reggeltől estig munkára kötelezhetnék.

A Fidesz-frakció üdvözölte az indítványt. – A magyar gazdaság jól teljesít, az ország tartós növekedési pályára állt, egyre többen dolgoznak, nőnek a bérek, és úgy látjuk, hogy sokan szívesen dolgoznának még többet. - nyilatkozta a frakció. 

- Ti mit gondoltok erről? Ha ti sem értetek egyet azzal, hogy ilyen mértékben megemeljék a túlórákat, és önkényesen elvegyék az emberek pihenő napjait, akkor osszátok meg!