Orbán Viktor elmondta terveit és jóslatait a 2030-ig tartó időszakra a magyaroknak - "Amíg lélegzem kormányozni fogok, mert.."


Véget ért a 100 év magány, az ország mindenkivel hajlandó együttműködni – kivéve a mostani ukrán vezetéssel. Erről és az ország hosszútávú céljairól is beszélt ma Orbán Viktor.


2030-ra Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

Szintén a 2030-ig tartó célkitűzések közé sorolta a kormányfő, hogy Magyarország tartozzon az EU öt legversenyképesebb országa közé.

Emellett ugyancsak a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását, a Kárpát-medence újraépítését, az ország energiafüggetlenségének megvalósítását, valamint Közép-Európa egységes politikai és gazdasági térségként való felépítését.

Orbán Viktor ismertetett 2022-ig megvalósítandó terveket is: a hazaszeretet kultúrájának megerősítését és az öngyűlölet kultúrájának visszaszorítását; a magyar gazdaság versenyképességének érzékelhető javítását; új demográfiai eszközök elindítását; valamint önálló magyar hadsereg felépítését.

Az a korszak, amit úgy neveznek, száz év magyar magány, véget ért – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ülésen.

A kormányfő rámutatott: az elmúlt években a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel és a szerbekkel is sikerült olyan viszonyt kialakítani, aminek az alapja a bizalom. Mindenki látja, hogy az együttműködés mindig többet hoz a konyhára, mint az ellenségeskedés – fogalmazott Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: Magyarország készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön.


A miniszterelnök kitért az ukrán helyzetre is, amiről azt mondta: a mostani politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt. Utalt arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény. Ezután, mint mondta, meglátják, hogy a mostani, magyarellenes kurzus folytatódik-e, avagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre.

Orbán Viktor arra számít, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP) választás után az európai intézmények erőteljesebben kötődnek majd a kontinens hagyományos értékeihez és gyökereihez.

Ez kedvezőbb közeg lesz Magyarországnak – mondta a kormányfő. A változás várható irányát úgy fogalmazta meg: egy nemzetibb, jobboldalibb, keresztényibb európai politikai élet alakulhat ki 2019 májusa után.

Orbán Viktor a reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a magára most politikai szereplőként tekintő Európai Bizottság visszatér a szerződés őrének szerepéhez. (MTI)