Botrány! A fideszes Gulyás Gergely megmondta: "Soros György emberei tüntettek, fizetett tüntetés volt, a magyaroknak semmi baja sincs az új törvénnyel!"


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sok más mellett a szerda esti, Kossuth téri tüntetésen tapasztalt agresszióról is beszélt csütörtökön szokásos kormányzati sajtótájékoztatóján, a Kormányinfón.


Gulyás az előzményekkel kezdte: a tüntetést kiváltó ellenzéki obstrukció kapcsán – amikor az ellenzéki képviselők szerdán megpróbálták megakadályozni 46 egyéni indítvány, köztük a munka törvénykönyve módosításának megszavazását – azt azt mondta: „Szomorú és példátlan, ami az Országházban történt, az ellenzék egésze tette magát nevetségessé a méltatlan, az alkotmányos rendet veszélyeztető akciójával. A kormánypárti többség azonban megőrizte a saját és a Ház méltóságát, és biztosította a parlament alkotmányos és törvényes működését”.

Az ellenzéknek a szavazás törvényességével kapcsolatos aggályaira azt mondta, nem merülhet fel komoly jogi vita a szavazások törvényességével kapcsolatban.

Ez utóbbi témában egyébként az Országgyűlés Hivatala részletes, jogszabályokkal alátámasztott közleményt is kiadott, ennek részleteiről itt olvashat.

Gulyás Gergely törvénytelennek minősítette a szerda esti budapesti tüntetést, amelyen szavai szerint agresszív politikai aktivisták vettek részt. A parlamenti történéseket követő esti budapesti demonstrációról úgy nyilatkozott: alkotmányos alapjog a gyülekezéshez való jog, de ez békésen és törvényes keretek között gyakorolható.

Ami szerdán történt, törvénytelen volt, agresszív politikai aktivisták és szép számmal „Soros György szervezeteinek kitartottjai” vettek részt a tüntetésen, a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, ami súlyos bűncselekmény – fejtette ki, hozzátéve: nyílt kereszténygyűlölet világlott ki a megnyilvánulásokból.


A jelenlegi adatok szerint a rendőrség 34 embert tartóztatott le – közölte Gulyás Gergely.

Nyílt kereszténygyűlöletnek nevezte a kormányszóvivő azt, amikor tüntetők az ország karácsonyfájára támadtak, és az „Ég a fenyő, ég a rendőr” rigmust skandálták. A rendőrök tették a dolgukat – mondta.

Gulyás Gergely arról is mondott néhány szót, hogy miért jelent meg a miniszterelnök testőrsége az ülésteremben. Szerinte azért, mert az ellenzéki képviselők fizikai kontaktusba léptek Orbán Viktorral. Aztán azért mentek ki mégis, mert a miniszterelnök azt mondta, meg tudja védeni magát.

A munka törvénykönyvének szerdán elfogadott módosításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy az ellenzék állításával szemben minden olyan túlórára, amelyet a jogszabály lehetővé tesz, kizárólag önkéntes munkavállalói beleegyezéssel van lehetőség. A törvény nem ad alkalmat több túlórára, mint más európai országokban a gyakorlat - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a munkaidőkereten túli túlórákat ezután is havonta kell kifizetni, és a szakszervezetek jogai sem csorbulnak, sőt bővülnek azzal, hogy a 12 havi túlórakerettől való eltérésre csak kollektív szerződés esetén van lehetőség.

Hazugságnak nevezte a hatnapos munkahét bevezetését is.


Kérdésre azt közölte, ismeretei szerint a kormány nem tárgyalt semmilyen vállalattal a túlóra-szabályozásról. További kérdésekre kijelentette, ebben az ügyben nincs érdemi társadalmi tiltakozás, csak annak az ellenzéknek a padsoraiból érkezik komoly ellenállás, amely immáron a demokrácia alapvető szabályait sem fogadja el, és minél inkább csökken a támogatottsága, annál agresszívebben lép fel.

Gulyás Gergely az Országgyűlés szerdai döntései közül kiemelte a közigazgatási bíráskodásról szóló javaslat elfogadását, amit szerinte a politikai vádaskodások ellenére komoly sikerként kell értékelni, azt ugyanis a szakma és a tudomány többsége is támogatta. Hangsúlyozta, az elfogadott javaslat tartalmazza a megfelelő jogállami garanciákat és semmiféle politikai befolyásolásra nem ad lehetőséget. A közigazgatási bíróságok különváltan, de az egységes bírói rendszerben működnek majd - tette hozzá. forrás