Orbán Viktor januártól a Budai-várba költözik! Új irodája, több mint luxus! Ezeket a belső képeket nézzék:


A Vár újjászületése körül alighanem a miniszterelnöki iroda karmelita kolostorba költözése kavarta a legnagyobb vihart. Nem csoda, hiszen az ország vezetése és a Budai-vár viszonya mindig is szimbolikus volt. Legalább ennyire fontos, hogy a Várkert Bazár óta az az első jelentős fejlesztés ott, amelyet befejeznek, ráadásul volt ugyebár a hatalmas vitákat kiváltó erkélyráépítés is. Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. 


Két nappal ezelőttig úgy tűnt, nem nézheti meg senki, milyen is lett végeredmény, aztán egy erről szóló Index-cikk után végül meghívást kaptunk egy december 24-i bejárásra. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője megmutatta, valóban olyan puritán lett-e ház, amilyennek ígérték, mi lett a színházként is funkcionáló egykori kápolnával, mit művelt Zoboki az új házban, na és hogy milyen a kilátás a sokat vitatott erkélyről. Ez itt az Urbanista, szóval az alábbiakban a blog szellemiségéhez híven magáról az épületről esik majd szó – amennyire lehet apolitikusan.

A bejárás során sajnos nem fényképezhettünk. Az indoklás szerint ugyanis az épületet már a NATO protokollja szerint őrzik, amelyik előírja, hogy csak belső készítésű fotókat lehet kiadni róla.

Zoboki Gábor elég komoly feladatot kapott a karmelita kolostor miniszterelnöki irodaházzá alakításával. Értelemszerűen nem engedhette szabadon a fantáziáját, de nem is törekedhetett a történelmi hűségre, mint az Operánál. Már csak azért sem, mert mint minden budai háznál, itt is rengeteg építészeti réteg rakódott egymásra az évszázadok során. Egy egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania, amelyik közben nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is.Külsőleg mindössze egyetlen jelentős beavatkozás történt a házon, de az eléggé kiverte a biztosítékot sokaknál (nálam is). Ez pedig az erkély. A kérdés a szakmát is megosztotta, és természetesen politikai vetületei is voltak.


ELLENZŐI AZZAL ÉRVELTEK, HOGY MIKÖZBEN A TÖRTÉNELMI HŰSÉG VISSZAÁLLÍTÁSÁRA IGYEKSZENEK AZ EGÉSZ VÁRBAN, ÉPP A DUNA-FELŐLI HOMLOKZATON JELENIK MEG VALAMI, AMI SOHA NEM VOLT OTT. TÁMOGATÓI SZERINT VISZONT CSAK AZ ÚJ FUNKCIÓHOZ IGAZÍTJÁK AZ ÉPÜLETET EGY OLYAN KORTÁRS KIEGÉSZÍTÉSSEL, AMELY HATÁROZOTTAN ELKÜLÖNÜL AZ EREDETITŐL.
Ha úgy tetszik, leválasztható arról. Végül voltak, akik kifejezetten hiányolták, hogy nem elég bátor az átalakítás, ennél merészebb terv is születhetett volna.